До края на месеца може да сменим личния си лекар
До края на месеца може да сменим личния си лекар / netinfo

От днес до 30 юни всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар, съобщават от Регионалната здравноосигурителна каса в Шумен.

На новоизбрания общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ се представят попълнен талон и здравноосигурителна книжка. От момента на избора, лекарят може да извършва прегледи, да предписва лекарства и издава направления за консултация със специалист или изследвания. Лицето не е необходимо да уведомява досегашния си личен лекар за направената смяна, както и да представя в РЗОК - Шумен допълнителни документи. Прехвърлянето към новоизбрания ОПЛ се извършва служебно от РЗОК. Следващият период, в който гражданите могат да изберат нов личен лекар е през месец декември.

Вече е в сила позитивния лекарствен списък, по който НЗОК ще заплаща напълно или частично лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените лица. Във връзка с това, след 31 май неизпълнените рецепти се анулират от лекаря, който ги е издал. Всички ОПЛ и аптеки в областта са уведомени за това изискване. Напомняме, че рецептите важат 15 дни от датата на изписването им, т.е. могат да бъдат изпълнени в този срок в аптека, сключила договор с РЗОК.