До 27 градуса ще достигнат температурите през октомври
До 27 градуса ще достигнат температурите през октомври / netinfo

През октомри средномесечните температури на въздуха се понижават с 5-6 градуса в сравнение с месец септември. Най-студено в Източна България е в района на Лудогорието и Добружа, където средномесечните температури са 10-12 градуса, за това информират от Хидро-метеорологичната обсерватория в Шумен. В южните райони и по крайбрежието те са 12-14, до 16 градуса. За Шумен 13.0 градуса През месеца разликата между дневната и нощната температура се увеличава.

В по-голямата част на района месечната сума на валежите е 35-40 мм. По поречието на река Камчия и по крайбрежието месечната сума е 40-50 мм. В най-югоизточните райони месечните суми са 50-100 мм.За Шуменски регион 36-51 мм/ л кв м./ Първата десетдневка на месеца в много райони е най-вероятния период за появата на първите есенни мразове. Температурата на морската вода е 16-18 градуса, а вълнението на морето не рядко достика 5-6 бала при силни североизточни ветрове.

През първото десетдневие на октомври времето ще бъде променливо – по-значетелна облачност, превалявания от дъжд и временно понижение на температурите се очаква около 4 и около 8 октомври. Предимно слънчево ще бъде в средата и края на десетневието, но в сутрешните часове ще има условия и за слани. Разкъсана облачност по-значителна в сутрешните часове, когато на отделни места ще има краткотрайни мъгли се очаква в началото на десетневието. Максималните температури по-често ще бъдат между 16 и 21 градуса, в началото на месеца на отделни места – до 26 - 27градуса, а минималните – предимно между 5 и 10 градуса.

През второто и третото десетдневия най-голяма вероятност за превалявания и застудявания има около 14, около 19 и около 27 октомври. Сравнително топло се очаква да бъде около 17 и около 23 октомври.

През месеца се очаква да има между 6 и 9 слънчеви и около 8 облачни дни. Броят на дните с валеж ще бъдат между 4 и 8.

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 2 и плюс 3 градуса.

Продължителността на деня от 11 часа и 46 мин. на 1 октомври постепенно намалява и на 31-ви е 10 часа и 22 мин. На 23 октомври в 4 часа и 9 мин. Слънцето влиза в знака Скорпион.

На 26-ти преминаваме в зимното часово време – часовниците трябва да се преместят с един час назад.