Диригент, родом от Търговище, покори Япония
Диригент, родом от Търговище, покори Япония / bnr.bg

Роденият в Търговище Йордан Камджалов е единственият чужденец, който е генерален музикален директор и главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, Германия. Местните музикални критици го определят като „Явлението на 21 век”. Наричат го „новата сензация на европейската класическа сцена”.

През последните години Камдажалов печели редица международни конкурси: във Финландия за диригенти „Йорма Панула”, конкурса „Густав Малер” в Германия и редица други. Той работи с оркестри като Лондонската филхармония, Берлинският симфоничен оркестър, Филхармонията на Цюрих и други.

Последният му успех е работата с новия японски филхармоничен оркестър в началото на декември. За триумфа на Камджалов в Токио пресата в Хайделберг пише: „Йордан Камджалов дирижираше новия японски филхармоничен оркестър от пулта, на който само няколко дни преди него стоеше живата музикална легенда - маестро Сейджи Осава. Концертът на Камджалов, на който той дирижираше творбите на Мусоргски, Шостакович и Чайковски, се превърна в такъв голям успех, че ръководството на оркестъра побърза веднага да го ангажира като гост-диригент за следващия музикален сезон”

Доброто представяне на търговищенеца в страната на изгряващото слънце даде повод Йордан Камджалов да бъде поканен за още редица  концертни изяви в Япония.