„Диамант” - вече с един синдик
„Диамант” - вече с един синдик / Радка Минчева

Стъкларският завод в несъстоятелност „Диамант" остана с един синдик, след като вторият - Стоян Стоянов от София - подаде оставка, а основният кредитор - „Булгаргаз" - обяви, че няма нужда от втори синдик. Аргументът на дружеството, към което са 60% от задълженията на фалиралата фирма, е, че след продажбата на основните активи на „Диамант" работата е останала по-малко.

На общото заседание на кредиторите на тази теза се противопостави единственият синдик Милен Станчев. Той обясни, че през 50-те години на съществуването на бившия най-голям на Балканите стъкларски завод, в него са работили 3000 - 4000 човека. Документите им трябва да бъдат обработени и предадени на НОИ, освен това все още не е приключило на всички инстанции дело за собственост на дружеството. Непосредствено преди фалита на „Диамант" е обявена за продажба почивна станция в Шкорпиловци, която е закупена от шуменска фирма. Ако съдебният процес бъде спечелен, ще има нова продажба на активи, осребряване и разпределение на средства между кредиторите - обясни Станчев.

Ще припомним, че „Диамант" спря производство през 2001 г., Активите му бяха продадени през 2007 г. С парите бяха удовлетворени част от исканията на кредиторите, сред тях на работниците и 100% към „Булгаргаз".

Междувременно новият собственик на активите - пловдивската фирма „Виа глас" - намери китайски партньор и подготвя проект за изграждане на нов стъкларски завод. В момента чрез събаряне на старите сгради се освобождава терен за строежа на новото съоръжение.