Детектор на лъжата на Сатиричния театър гостува в Шумен
Детектор на лъжата на Сатиричния театър гостува в Шумен / DarikNews Юлия Христова
Спектакълът "Детектор на лъжата" от Василий Сигарев на Сатиричния театър ще гостува в Шумен тази вечер на сцената на читалище „Добри Войников”, съобщи днес режисьорът му Николай Гундеров. Ролите са поверени на Павел Поппандов, Албена Колева и Филип Трифонов. Началният час на представленията ще е от 19:00, обясниха организаторите. Билети може да бъдат закупени от читалището - за информация тел: 800 280, 87 69 80 и 87 55 86.

"Детектор на лъжата" е пиеса на младия руснак Василий Сигарев, който успя да популяризира името си на театралните сцени в Англия, Франция, Чехия и на други места, обясни режисьорът на Сатиричния тeатър „Алеко Константинов” Николай Гундеров.

„Авторът владее изкуството на диалога”, обясни той. „Попътувахме из текста, пребродихме го, направихме някакви корекции, но най-важното е, че той достига до хората, че е забавен, комичен, че хората успяват да видят самите себе си. Това, което най-много ме впечатли в текста е, че той защитава правото на човека на собствена лъжа” – разказа Гундеров и допълни: „В този текст са събрани 3 истории на 3 различни човека, които носят своя правда за света, но не винаги я споделят с останалите, имат си собствено право на собствена тайна”.

Ники Гундеров е роден в Шумен. Завършил е Славянска филология в СУ, а по-късно и режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Участва в театрални представления и филми в Чехия. Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел е оценен с наградата режисура на Чешката театрална академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава му е присъдена наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.

Съосновател е на Естествения театър "Тrifonoff&Gunderov".

Интервю с Ники Гундеров може да чуете в прикачения файл.