Дете на 18 месеца почина след менингит
Дете на 18 месеца почина след менингит / Dariknews.bg, архив

18-месечно дете е починало в следствие на менингит - това съобщи днес заместник-директорът на РЗИ-Търговище д-р Мариян Кючуков.
Детето е било хоспитализирано в търговищката болница и починало няколко часа по-късно. Установената диагноза е „потвърден бактериален менингит", каза д-р Кючуков.
Заболяването е датирало от няколко дни и детето е било лекувано в дома си с антипиретици, тъй като родителите прили, че това състояние се дължи на никнене на зъби.
След като състоянието се влошило, то е било заведено и настанено за лечение в болница. Незабавно детето е консултирано с инфекционист, който извършил лумбална пункция. Според РЗИ започнати са веднага лечебни и реанимационни действия, но състоянието на детето не се подобрило и то починало около 7 часа сутринта.
Не са констатирани пропуски в медицинското обслужване на детето, твърди д-р Кючуков. От РЗИ - Търговище са установили още, че на детето са били направени всички имунизации съобразно възрастта.
Взети са необходимите противоепидемични мерки спрямо контактните лица. Продължава епидемиологичното проучване и наблюдение в огнището на болестта.