Денят на водата – 22 март ще бъде отбелязан в РИОСВ - Шумен
Денят на водата – 22 март ще бъде отбелязан в РИОСВ - Шумен / netinfo
Денят на водата – 22 март ще бъде отбелязан с няколко съвместни инциативи между РИОСВ - Шумен, Басейнова Дирекция за Черноморски район и екоклубовете в града.

Демонстрация и полево изпитване за установяване качеството на водите р.Поройна ще бъде направено на 18.03 /вторник/ от 14 часа. Пробите ще бъдат взети от извора на реката в парк “Кьошковете”. Експерти от Регионалната лаборатория –Шумен, Басейнова дирекция и РИОСВ ще направят сравнителен анализ, за да се установи как се променят показателите на водата преди и след населените места и за да се проучи влиянието на отпадъчните води. В пробовзимането ще участват ученици от клуб “Екология” към Обединения детски комплекс.

Членовете на Екоклуб “Зора” са подготвили презентация “Пречистване и опазване на водите”, която ще бъде представена на 20.03 /четвъртък/ от 14.30 в Информационния център на РИОСВ - Шумен. Ще участват деца от различни училища.

Тази година се навършват 15 години от отбелязването на Световният ден на водата - 22 март. Акцентът за 2008 г. е върху решаването на въпросите свързани с осигуряване на канализационни системи за населените места и селищните образувания. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – да се намали наполовина до 2015 г. броят на хората на планетата без достъп до канализационна система. Вниманието се фокусира върху повишаване на качеството на живот на хората и към световните предизвикателства за осигуряване на събирането, отвеждането, пречистването и заустването на отпадъчните води.

Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят.