Ден на диалога между законодателната и местната власт в Търговище
Ден на диалога между законодателната и местната власт в Търговище / DarikNews.bg, архив

По инициятива на Националното сдружение на общините в България в Търговище се проведе Ден на диалога между законодателната и местната власт се. В присъствието на депутатите Румен Такоров от Коалиция за България и Тунчер Кърджалиев от ДПС кметът на общината Красимир Мирев подчерта, че инициативата е възможност да се поставят текущите проблеми, особено в контекста на изборната година, която предстои.

„В момента в страната текат процеси на функционална децентрализация и финансова рецентрализация. Правителството  все повече прехвърля ангажименти на общините, без да ги обезпечава финансово". Това каза кмета Красимир Мирев и подчерта, че местните власти ще настояват за подобряване на средата за развитие на общините през следваща година

Той бе подкрепен и от председателя на Общинския съвет в Търговище Севим Али, която заяви, че представителите на местните власти са направили 20 предложения по нормативни актове. От тях 40 на сто са били отразени в предложените законови проекти.

През 2013 г. да бъдат завишени трансферите за капиталови разходи, ще предложат ръководствата на общините. Целевата субсидия за капиталови разходи да бъде най-малко 70 млн.лв. /при 28 млн.лв. за 2011 г./, тази за ремонт и поддържане на пътища - 86 млн.лв. /при наполовина по-малко през 2011 г./ и със 7 млн.лв. повече за зимно поддържане и снегопочистване, като се отчитат географските и климатичните характеристики на всеки регион.