Деца ще готвят и спортуват в седмицата за борба със затлъстяването
Деца ще готвят и спортуват в седмицата за борба със затлъстяването / netinfo
Национална седмица за борба със затлъстяването ще се проведе от 3 до 9 ноември, съобщиха от РИОКОЗ-Шумен. Организатори са Европейския съюз, Световната здравна организация за противопоставяне на затлъстяването, Координационният съвет на Националния план за действие “Храни и хранене”.

Седмицата ще бъде открита с дискусионен форум “Ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата”. Ще бъдат представени “Национални препоръки за здравословно хранене на децата от 7 до 13 и от 14 до 19 години”, и проект на Наредба на министерство на здравеопазването за здравословно хранене на учениците.

В Шумен РИОКОЗ и нейните партньори организират разпространение на здравно-образователни материали за хранене на децата и учениците и мини кампании в ЦДГ и училищата.

Осигурено е безплатно използване на спортните съоръжения в зала “Младост” и комплекс “Плиска” от организирани групи от 3 до 8 ноември ежедневно от 8.00 до 9.30 часа.

По повод Европейския ден за здравословна храна и готвене на 7 ноември от 9.30 часа 120 деца от ЦДГ “Звънче” ще приготвят здравословни сандвичи и плодови салати в сградата на детската градина, а на 12 ноември от 10.00 часа в зала “Сава Доброплодни” на читалище “Д. Войников” ще изнесат шоу за здравословното хранене пред педагози и деца от други ЦДГ.