Деца разрушиха Стената на насилието в Шумен
Деца разрушиха Стената на насилието в Шумен / netinfo

„Стена на насилието" беше издигната в централната градска част на Шумен днес, в близост до Инспектората по образование. Малко след това тя беше символично разрушена. Поводът е днешният Световен ден за превенция на насилието над деца. Инициативата е на Комплекса за социални услуги в Шумен, който организира кампания за превенция на насилието над деца. Горещата телефонна линия, разкрита при старта на кампанията, на която може да се подават сигнали, при съмнения, че дадено дете е малтретирано е 0800 19 100. За област Шумен телефонът е 054/ 850 785.

В момента, според статистиката, около 1 700 деца от България са жертва на един или друг вид насилие, в Шуменско техният брой е около 130. Тенденция е броят на децата, претърпели насилие, да се увеличава с всяка изминала година.

Шумен е една от 10-те общини, която чрез Комплекса за социални услуги за деца и семейства, се включва в Националната кампания. Останалите градове, които се включват в нея са Търговище, Нови пазар, Разград, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Плевен, Трявна и Габрово.