Деца изучават своя ромски фолклор в Търговище
Деца изучават своя ромски фолклор в Търговище / Диляна Стойчева
Екипът на Центъра за работа с деца в Търговище представи пред журналисти и приятели носиите, изработени по проект “Осъзнаване на собствената идентичност, чрез изучаване на ромския фолклор”. Той се реализира по националната програма “Училището – територия на учениците”, модул “Развитие на извънкласната и извънучилищна дейност”.

До момента са реализирани голяма част от предвидените дейности. Разучени са 5 ромски песни и 5 ромски приказки и специфични за този етнос танци. Прави се драматизация на една ромска приказка и се разучава обичая “Банго Васил”. Ушити са двайсетте красиви цветни костюми, с които участниците в проекта ще излизат на сцена, предстои закупуването на обувки и шалове с пендари. Проектът ще завърши с участие в Петия детски преглед за майсторско изпълнение на коледарски и сурвакарски благословии, наричания, обичаи и народни песни, организиран от Центъра за работа с деца в средата на декември.

50 деца от ромски произход са обхванати по проекта. Те посещават заниманията с голям интерес и готовност за работа. “Основната цел на инициативата е младите роми да се запознаят с културата, историята и фолклора на своя етнос и след това да го представят пред своите връстници. Посланията ни са насочени към основните човешки добродетели, те обединяват различията.” – смята ръководителят на проекта Петя Николова