/ Борислав Курдов
В почистване на спортната площадка се включиха и местни управници
Съвместна акция за почистване на спортната площадка в района на Дома на науката и техниката в Търговище се проведе днес. Инициативата бе на децата от образователния център „Усмивки.

В почистването се включиха 35 деца на възраст от 7 до 9 години и техните родители. На призива на малчуганите се отзоваха също кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, секретарят на общината Христалина Халачева, директорът на общинското предприятие БКС инж. Недялко Неделчев и служители на местната администрация.

''Летен музей'' за децата

„Идеята ни бе децата от школата да се почувстват значими и важни, както и да бъдат по-внимателни, когато изхвърлят отпадъците си“, заяви Светлана Храброва – директор на образователния център „Усмивки”.

Деца с еко акция в Търговище
Борислав Курдов


С всеобщи усилия бяха събрани повече от 10 чувала с различни видове отпадъци. Експертите по опазване на околната среда в Общината Йоана Стефанова и Лилия Нинова обясниха на учениците какъв е пътят на зелените отпадъци до площадката за компостиране. Разказаха им за вредата, която замърсяването нанася на природата и колко време е необходимо на различните видове отпадъци да бъдат разградени.

Деца с еко акция в Търговище
Борислав Курдов


Децата зададоха много въпроси за екологията и изразиха желание за нови акции. Затова през почивните дни ще бъде организирано пребоядисване на оградата на площадката, в което ще се включат както родителите на децата от школата, така и деца и възрастни от съседните блокове.

В края на акцията кметът Дарин Димитров се обърна към децата с думите: „Похвално е, че от такава ранна възраст давате пример, че всички ние, като граждани, носим отговорност да пазим чисти местата, където живеем”. Към думите му се присъедини и областният управител Митко Стайков, като подчерта, че за добрия външен вид на околната среда сме длъжни да полагаме грижи всички.
 

Деца с еко акция в Търговище
Борислав Курдов


Инициативата по почистването на площадката се реализира като част от дейностите по проект „Мога да се грижа за мястото, на което играя“ на образователния център. Целта е да покаже, че отговорността за опазването на местата за отдих и почивка, в чист и приветлив вид, е не само на институциите, но и на гражданите, дори и най-малките.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.