Даниела Русева се срещна с проверяващи от Съвета на Европа
Даниела Русева се срещна с проверяващи от Съвета на Европа / Дарик-Шумен, архив

Председателят на общинския съвет в Шумен Даниела Русева се е срещнала днес в София с проверяващите от Съвета на Европа Артур Перейра и Джон Сауенс, които осъществяват мониторинг по спазване от страна на българската държава на Европейската харта за местно самоуправление. Това съобщават от пресцентъра на община Шумен.

Като най-голям проблем за България представителите на българските общини са поставили забавената финансова децентрализация, което рефлектира върху усвояването на средства от еврофондовете и води до диспропорции в отделните региони.

Проверяващите са попитали има ли ангажимент за политическа децентрализация, както и дали възможността областните управители да спират решение на общинските съвети  представлява намеса на държавата в работата на местните власти.

Поставен е бил въпросът за драстичното намаление на общинските бюджети по средата на годината с измененията на Закона за държавния бюджет както и запазването на същите нива на парите за общините в проекта на държавния бюджет за 2011 г.

Общините са се интересували за проекта за избирателен кодекс, съобразно който само населените места с над 500 жители ще могат да избират кметове, което се счита за недемократично. Поставен е бил и въпросът за намаляване на броя на общинските съветници с 20%, както и на липсата на възможност за избор на районни кметове в големите градове.

Проверките по спазването на Европейската харта за местно самоуправление ще продължат още два дни в Перник и Велико Търново.