Да се укрепи сградата на ул. Станционна съветват експерти
Да се укрепи сградата на ул. Станционна съветват експерти / netinfo
Аварийно да се изгради външно отводняване на двускатния покрив от атмосферни води, да се отремонтира и продуха съществуващата площадкова (дворна) канализация – смесен тип, ускорено да се изготви и реализира проект за вертикална планировка с цел гарантираща надежното отводняване на повърхностните води. Това реши експертната комисия, която днес огледа сградата на ул. “Станционна” 11 в Шумен по разпореждане на кмета Красимир Костов, съобщиха за Дарик от общинска администрация. Проверяващите препоръчват още да се възложи на инженер конструктор съвместно с инженер-геолог обследване на цялостната конструкция и да се изготви проект за аварийно укрепване на жилищната сграда. Комисията бе председателствана от ст. експерта “Промишлено и гражданско строителство” в община Шумен инж. Тодор Тотев и в нея участваха представители на “Геозащита” ЕООД – Варна и на ВиК – Шумен. Проверката се наложи след оплакване на живеещите в блока по време на приемния ден на кмета и писмена жалба от тяхна страна.

Сградата е двуетажна с монолитна конструкция и частично вкопан сутерен. Строена е около 1946/47 г. В момента се обитава от 8 семейства и частична собственост на ЖП Секция гр. Шумен

Жилищната сграда е изпълнена с двускатен покрив с покритие от марсилски керемиди, чието отводняване е нарушено и компроментирано. Плочниците около сградата са напукани и деформирани, между улицата и сградата е оформена негативна безоточна форма. Теренът около сградата е равнинен, без наличие и условия за загуба на обща устойчивост. От няколко години по сведение на собствениците се забелязват пукнатини и деформации на носещите конструктивни елементи.

В сряда, на 17 декември, от 9 ч. на място оглед ще направи друга комисия от местни специализирани проектанти.