Д. Дъбов: ГЕРБ си понадуха резултата
Д. Дъбов: ГЕРБ си понадуха резултата / netinfo

Само 2 % би била разликата между Коалиция за България и ПП ГЕРБ в процентно отношение, ако се провеждаха парламентарни избори – това сочи социологическо проучване на Агенция “Галъп Интернейшънъл”, направено по поръчка на Коалиция за България, през месец юли.

Данните бяха изнесени официално от областния координатор на БСП в Шумен – Димитър Дъбов. Според тях, ГЕРБ получава 13 % от подкрепата на избирателите в община Шумен, на второ място се нарежда Коалиция за България с 11 %, на трето – “Атака” с 8 %, ДПС – 6 %, НДСВ – 2 %, ОДС – 1%, ДСБ – 1%. Най-голям е процентът – 35 на хората, които казват, че не биха гласували. На въпрос на Дарик “Защо се различават толкова рязко процентите между ГЕРБ и Коалиция за България в социологическите проучвания, изнесени от двете партии?”, г-н Дъбов отговори така: “Вероятно са си понадули резултата”. За справка: ГЕРБ изнесоха данни, че имат 24 % партийна подкрепа, срещу 12 % за Коалиция за България.

На въпрос на агенцията “За кандидатската листа на коя партия или коалиция бихте гласували в изборите за Общински съвет през 2007 г.?” отговорите са следните: Най – голяма подкрепа получава отново ГЕРБ - 13 %, Коалиция за България – 10 %, всички останали партии получават същата подкрепа, която биха получили на парламентарни избори.

Агенцията е направила проучване и за това какво доверие имат шуменци в издигнатите кандидати за кметове, към настоящия момент, както и към областния лидер на “Атака” – Румен Русев. С най-голямо доверие се ползва настоящият кмет Веселин Златев – 15 %, следван от Красимир Костов – 5 %, Галин Терзийски – 2 % и Румен Русев – 1 %. Най-непознат за шуменци се оказва Румен Русев, следван от Галин Терзийски с 44%. 42 % от хората казват, че не  познават достатъчно добре областния управител Красимир Костов. Г-н Дъбов обясни този резултат с факта, че Костов е шуменски губернатор само две години. Кметът Веселин Златев не познават достатъчно добре 15 % от жителите на община Шумен.

На въпрос дали имат доверие в кмета на общината 77 % от хората казват “Не”, а по 12 % получават отговорите “Да” и “Не знам”. Работата на настоящия градоначалник Веселин Златев оценяват като “Слаба” 31 % от анкетираните, а като “Отлична” - само 5 %. 21 на сто от хората не могат да преценят как да отговорят на този въпрос.

46 % от анкетираните заявяват, че общината се нуждае не само от нов кмет, но и от промяна в приоритетите, по които се управлява общината. 34 % не могат да преценят как да отговорят, а 16 % казват, че би било добре за общината, ако Веселин Златев бъде кмет.