Д-р Марков: Ваксините са по-ефикасни дори от антибиотиците
Д-р Марков: Ваксините са по-ефикасни дори от антибиотиците / DarikNews Валери Великов

„Ваксинацията е най-ефикасната и надеждна медицинска намеса. Дори антибиотиците не могат да достигнат ефекта на ваксините върху инфекциозните заболявания” - това каза, на пресконференция днес, д-р Марко Марков – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ-Шумен. Благодарение на ваксинацията в Европа вече няма едра шарка и детски паралич. Предвидено е до 2010 година да бъдат елиминирани заболявания като морбили и рубеола.

Информацията бе съобщена по повод „Европейската имунизационна седмица 2009 г.”, която се провежда за втори път в България от 20 – 26 април.

Д-р Марков съобщи още, че дребна шарка в България няма от 2002 година, все още обаче заболяването се среща в страни от Европейския съюз. Причината е, че в тези държави има проблеми с имунизационните програми. Ваксините спомагат и за намаляване на раковите заболявания, каза Марко Марков и напомни, че 20% от тях се причиняват от вируси.

94% е бил обхватът на имунизацията в Шуменска област през миналата година. При реимунизацията са били обхванати 80% от хората, подлежащи на ваксинация, съобщи още д-р Марков.