Има готовност отново да заработи при нужда
COVID секторът в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен ще бъде закрит на 8 октомври. За това се уговориха управителят на Центъра д-р Свилен Арнаудов и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова, съобщават от лечебното заведение.

Здравното министерство: Вирусът циркулира между нас

"От новото разкриване на сектора в средата на септември до момента той не е работил с пълен капацитет. В момента има осем пациенти за долекуване, чието изписване предстои до петък", отбелязва д-р Арнаудов.

Той уверява, че КОЦ-Шумен има готовност отново да разкрие ковидсектор в отделението си по палиативни грижи, в случай че пандемията го наложи и МБАЛ-Шумен не успее да поеме пациентите с коронавирусна инфекция.

Според д-р Арнаудов сега специалистите от КОЦ-Шумен трябва да насочат усилията си към високоспециализираната си дейност и да поемат потока от пациенти с онкологични заболявания.

Трета доза ваксина срещу COVID-19 се поставя при няколко спазени условия

Заради антиковид мерките, профилактична кампания в Световния месец за борба с рака на гърдата през октомври няма да има. Здравноосигурените пациенти обаче могат да се възползват от възможностите за профилактични прегледи, които им дава Здравната каса, чрез личните лекари.

"Ранното откриване на евентуално заболяване дава най-добри шансове за неговото лечение. Това е особено важно при онкологичните проблеми", допълва д-р Арнаудов.
БТА