ЦИК отхвърли герберска жалба от Разград
ЦИК отхвърли герберска жалба от Разград / Радка Минчева, архив

Централната избирателна комисия отхвърли жалба, подадена от ГЕРБ-Разград с настояване да бъде отстранен от длъжност член на ОИК-Разград.

Общинската структура на управляващите настояваше предсрочно да бъдат прекратени пълномощията на Евгения Кочанова от НДСВ като член на ОИК, тъй като е представяла партията си на консултациите при кмета на Разград за състава на секционните комисии. Консултациите се провалиха и се наложи ОИК да назначи членовете на секционните комисии. Според ГЕРБ-Разград участието на Кочанова и в двата формата буди съмнения в обективността й и дава неоснователно предимство на нейната партия пред останалите политически формации.

ЦИК счита, че е недопустимо участието на член на ОИК в подобни консултации, но не открива в Изборния кодекс мотив за отстраняване от длъжност.

„Посоченият от жалбоподателя „утвърден принцип", че при произвеждане на изборите членовете на комисиите (ОИК и СИК) след встъпване в правомощията си следва да се ръководят единствено от закона и да не проявяват политически пристрастия е по-скоро морален принцип, а не законово задължение, което подлежи на санкция" - се казва в решението на ЦИК, с което жалбата се оставя без уважение.