Човешка грешка може да е предизвикала експлозията в Нови пазар
Човешка грешка може да е предизвикала експлозията в Нови пазар / netinfo
Пещ във фабрика „Лебед” - Нови пазар, захранвана с газ метан,е избухнала около 14:00 часа днес. При инцидентът са пострадали четирима души. Сред тях е 31-годишна жена, която е откарана в шуменската болница. По информация на Дарик, пострадалата е с изгаряния втора степен. Предстои да й бъде направен консултативен преглед от хирург. При инцидента са пострадали и трима мъже, които са с порезни рани. Те са на възраст 18, 21 и 26 години.

Експлозията е избухнала в обема на темперна пещ, това обясни в интервю за Дарик началникът на пожарната в Нови пазар инспектор Славчо Славчев. По думите му, в пещта се е образувала взривоопасна концентрация на неизгорял природен газ. Това се е случило в момента, в който жената е поставяла стъклена ваза за темпериране. Първоначално е имало и друг по-лек взрив, след който по-голяма част от работниците са напуснали стъкларския цех във фабриката. Мъжете са пострадали в следствие на втория взрив, който е бил 3 минути след първия. Все още не е ясно защо жената също не се е отдалечила от пещта още след първата експлозия. Инспектор Славчев допълни, че техническият проблем, който вероятно е предизвикал инцидента, е възникнал след направена профилактика от страна на Е. ОН.

По информация на Дарик, експлозията може да е предизвикана и от човешка небрежност, в следствие на което са елиминирани някои от защитите.

Собственик на фабрика "Лебед" - Нови пазар е Боян Димов, който не бе открит на мобилния си телефон за коментар.

Подробности чуйте от интервюто на Биляна Гавазова с инспектор Славчев.