Българският антифашистки съюз в Търговище почете Девети септември
Българският антифашистки съюз в Търговище почете Девети септември / DarikNews.bg

Българският антифашистки съюз /БАС/ в Търговище организира тържество, посветено на 67-мата годишнина от 9 септември 1944 г. То започна със слово на председателя на Областния съвет на съюза в града Костадинка Христова. „Духът на Девети септември оцелява и ще изчисти от клевети истината за тази бележита дата", каза тя в словото си.

Последва представянето на литературен конкурс, посветен на празника. В поетичния форум, който се организира за първа година, са участвали седем автори от региона и страната с 16 свои творби, съобщи председателят на журито Ирина Ризова. Авторите са били разделени в две категории - до 20-годишна възраст и на над 20-годишна възраст. Най-възрастният участник е 82-годишният Стефан Златков, обявиха организаторите. След като творбите са били оценени, журито е взело решение, участниците да не бъдат класирани, а да бъдат учредени една специална награда,и такава за отлично представяне. Ирина Ризова подчерта, че от творбите лъха болка, разочарование и плахи надежди за бъдещето. Специалната награда получи Пеньо Стоянов от Садина за цялостното му участие в конкурса, а наградата за отлично представяне бе за Стойка Теодосиева за стихотворението „Тузлушка пролет". Идеята е конкурсът да стане ежегоден, обявиха организаторите.

Осем души - от Търговище, Попово и Антоново, бяха наградени с почетни значки „Заслужил деятел на антифашисткото движение". Званието е било учредено на Шестия конгрес на БАС през 2010 година.