Пореден голям горски пожар в Харманлийско
Пореден голям горски пожар в Харманлийско / DarikNews.bg, архив
СИДП ДП Шумен и ТП „ДГС Шумен” призовават всички граждани да бъдат внимателни и да пазят горите от пожари. Изключително високите летни температури създават предпоставки за инциденти в горските територии.
          
Всяко невнимателно действие като изхвърляне на незагасена цигара в тревата или от прозореца на автомобила, палене на огън на открито, оставяне на празни стъклени опаковки от храна и напитки след излет навън, които действат като лупа, както и прехвърчане на искри от двигателя при навлизане на прибираща реколтата техника или автомобили на излет, може да предизвиква запалване, което да прерасне в пожар.
          
Основна причина за възникване на горските пожари, за съжаление, въпреки всички призиви и препоръки, е човешката небрежност. Всички други са от непредпазливост или безотговорно отношение. Само малко внимание и отговорност от страна на всеки може да предпази гората от огнената стихия.
          
Санкциите за нарушителите са до 8 г. затвор или глоба до 1000 лв. за палене на огън в гората извън обозначените за това места.
              
При съмнение за възникване на пожар, веднага трябва да се подаде сигнал на денонощния телефон 112.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.