Броят населението през 2011 г., днес НСИ празнува 129 г.
Броят населението през 2011 г., днес НСИ празнува 129 г. / netinfo

Започна подготовката за преброяването на населението в област Шумен, което ще е през 2011 г., съобщи днес директорът на Териториалното статистическо бюро в Шумен Атанасула Настева. То ще се проведе по едно и също време във всички страни членки на ЕС и ще продължи от 10 до 24 март 2011 г. По време на последното преброяване през 2001 г. като преброители и контрольори са били наети над 1000 души.

При провеждането на следващото преброяване за първи път анкетните карти ще може да бъдат изпращани по електронен път. Подобно на предходните две преброявания въпросите за вероизповеданието, етническата принадлежност и майчиния език ще се попълват на доброволен принцип. Данните от последното преброяване през 2001 г. сочат, че населението на област Шумен е било 204 378 души.

Днес статистиката в България отбелязва 129-тия си рожден ден и организира Ден на отворените врати. По този повод от местната структура на НСИ бяха подготвили подаръци за медиите. Дарик получи кошницата на изобилието, подготвена от г-жа Настева за първата  журналистка, влязла в кабинета й за днешната пресконференция. В нея бяха подредени част от продуктите, които традиционно присъстват в потребителска кошница на българина - бира, сирене, лук, домат, краставица, кюфте, ракия, горчица, мед, захар и малка книжка с интересни факти, която замести кутията с цигари.