Броят на оцелелите на Шарли Ебдо бе дарен на библиотеката в Търговище
Броят на оцелелите на Шарли Ебдо бе дарен на библиотеката в Търговище / DarikNews.bg, архив
"Броят на оцелелите" на "Шарли Ебдо" бе дарен на библиотеката в Търговище
77512
"Броят на оцелелите" на "Шарли Ебдо" бе дарен на библиотеката в Търговище
  • "Броят на оцелелите" на "Шарли Ебдо" бе дарен на библиотеката в Търговище

Така нареченият „брой на оцелелите" на френският вестник „Шарли Ебдо" бе дарен на библиотека „Петър Стъпов" в Търговище. Благородното дело е на Бисера Максимова, съдия в търговското отделение на Търговищкия окръжен съд. Вестника тя закупила от павилион в метростанция „Берси" в Париж.

Максимова е била в Париж служебно, като участник в семинар, организиран от Национална школа на магистратурата на Франция. Брой 1178 на „Шарли Ебдо", наречен още „Брой на оцелелите" тя е закупила в първия ден на неговото излизане - 14-ти януари, от малка будка за продажба на вестници до метростанция „Берси" в Париж. Наредила се е на дълга опашка, без да знае дали ще има възможност да закупи екземпляр от изданието. Било е въведено ограничение за закупуване само на един брой от него, и за късмет, е успяла да се сдобие с един от последните продадени в него ден екземпляри. На следващия ден в Париж не се е продавал въпросния брой, тъй като още на 14-ти януари е бил изчерпан отпечатаният първоначален тираж, разказа Бисера Максимова.

Поради повишения интерес към този брой на „Шарли ебдо" в целия свят, включително и в България, и провокирана от материали в медиите, че такъв екземпляр се търгува с цел печалба, Максимова решава да дари закупения от нея брой на „Шарли ебдо" на търговищката библиотека „Петър Стъпов". По този начин тя смята, че ще даде възможност броят да бъде съхранен и да бъде прегледан от повече хора.

Майката на Максимова е работила близо 40 години като библиотекар в библиотека „Петър Стъпов" и затова самата тя е израснала край книгите на тази библиотека.