Бяла панделка закачиха мъже от Търговище
Бяла панделка закачиха мъже от Търговище / netinfo
Днес от сутринта доброволци от ІІІ-то Основно училище „П.Р. Славейков” закачат бели лентички на мъже и младежи от Търговище. Поставяйки този знак на ревера си, всички те символично изразяват своята съпричастност към Световната кампания срещу насилието върху жени.

Инициативата „Бяла панделка” се организира от „Асоциация НАЯ”, която от четири години подпомага активно жертви на домашно насилие в Търговище. Първи тази сутрин лентичка получиха работещите в Областна Дирекция „Полиция” Търговище, последваха ги служителите на Община Търговище, Областна администрация и НАП.

Според историята на кампанията, на 6 декември 1989г. 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът бил уверен, че не е приет в университета заради тях. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените.

Две години по-късно, през 1991 година група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем. Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки, в знак на солидарност с инициаторите на кампанията, символизиращи обещанието, че „ те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие”.