Борисова: Административният съд в Шумен работи бързо и качествено
Борисова: Административният съд в Шумен работи бързо и качествено / Dariknews

684 дела са били разгледани от Административния съд в Шумен през 2009 година, сочи отчетът на институцията. От тях новообразувани са 626 дела - 384 са първоинстанционни и 242 касационни административно наказателни. Значително се е увеличил броят на образуваните дела в сравнение с 2007 и 2008 година.

96% от всички дела са приключили, а само 4% са останали висящи, се посочва още в отчета. „Това означава, че съдиите са работили при добра интензивност и бързина като цяло", каза председателят на Административния съд Кремена Борисова. 91% от общо образуваните дела са завършили в срок от 1 до 3 месеца.

92 дела или 23% от общо решените са били обжалвани пред Върховния административен съд. По 66 от тях ВАС е потвърдил решенията.

„Усилията на всички работещи в Административния съд в Шумен и през тази година бяха насочени към двата наши приоритета - ускорено разглеждане и приключване на делата в най-кратък срок, както и осъществяване на едно качествено правораздаване", заяви Кремена Борисова. Тя припомни, че през миналата година Шуменският административен съд е бил на първо място сред всички административни съдилища в страната по критерия най-бързо решаване на делата. „Тази година нашият показател е по-добър от миналата", добави още Борисова.

По време на представянето на отчета днес стана ясно, че през 2009 година са постъпили 6 предложения от областния управител, с които се оспорват решения общинските съвети в областта. По 3 от образуваните дела са били отменени решенията на съответните местни парламенти. Други две от делата са били прекратени, тъй като самите Общински съвети са отменили и преразгледали взетите решения, а по една от жалбите не е образувано дело, тъй като е бил пропуснат срока за атакуване на решението.