Борисов: Държавата ще даде целево 500 000 лв. за Плиска
Борисов: Държавата ще даде целево 500 000 лв. за Плиска / netinfo

Държавата ще отпусне средства за възстановяване на историческия комплекс в Плиска. Това обяви, по време на честванията на 1150-годишнината от покръстването на българите премиерът Бойко Борисов. По думите му, още през следващата седмица ще бъде отпусната гласува целева субсидия от 500 000 лв. за възстановителни дейности в комплекса и най-вече за археологически работи - основно в района на Голямата Базилика. Борисов допълни, че идеята е в старопрестолния град да бъде изграден цялостен комплекс.

„Сега ще го направя така, че като идват туристите, като идват българите, като идват учениците да могат по етапи, по векове да видят какви събития са се случили тук - на това място преди 1 150 години", подчерта министър-председателят. Борисов заяви още, че е виждал проекти за възстановяването на Плиска, които са на стойност около 7 - 8 млн. лв.

По думите му, Плиска трябва д бъде атрактивна за туристите, подобно на Перперикон.
Бойко Борисов заяви още, че археологическите проучвания по новоизграждащата се отсечка на магистрала „Хемус" край Шумен ще продължат още около 45 дни. По-рано днес той и регионалният министър Лиляна Павлова са инспектирали строителството на трасето, което се очаква да бъде пуснато в експлоатация на 15 юли. Новата отсечка на аутобана струва около 20 милиона лева, подчерта министър-председателят.

„Оказа се, че цикламените костюмчета само идваха тука, един лев не са дали (бел. ред. премиерът коментира работата на регионалния министър в кабинета "Орешарски" Десислава Терзиева). Което зависи от мен, да ви направя магистрала „Хемус", както виждате го правя, над 200 души работят - общо над 1 500 души работят по магистралите в почивните дни, за да можем така както обещахме на 1 юли да ги пуснем към морето", допълни премиерът.