/ dariknews.bg
Шуменецът Чавдар Георгиев продължава да води борба да запази децата си - непълнолетни момче и момиче.

След решение на Софийски градски съд децата да останат при баща си, а не да бъдат взети от тяхната майка в Норвегия, във вторник предстои делото да бъде гледано на втора инстанция в столицата. Заседанието е от 13:00 часа, но в 9:00 часа пред съдебната палата в Шумен се организира митинг в подкрепа на Чавдар. 

Историята започва през 2017 г., когато той живее в Норвегия заедно с Моника Хеггхолмен - майката на двете му деца, с която съжителстват на семейни начала. На 22 декември 2017 г. Моника е арестувана, без правo на лични посещения и срещу нея е повдигнато обвинение за данъчни престъпления и участие като лидер на организирана престъпна група.  

През януари 2018 г. Чавдар решава да се върне в родната България заедно с децата си 7-годишния Петър и 3-годишната Георгина, които освен поданици на Кралство Норвегия са и български граждани.

Разказва, че мотивите му за това са били – първо да осигури подходяща семейна среда за децата, тъй като тук разчита на подкрепата на близките си и второ, за да избегне настаняването на Петър и Георгина в приемни семейства, без да има право да ги вижда. Според норвежката практика, когато децата се отглеждат единствено от родител, който не е поданик на кралството, те се настаняват в приемни семейства.

Притесненията му обаче, че децата ще му бъдат отнети не спират. След повече от шест месеца престой в ареста в Норвегия Моника e освободена до започване на делото.
 
Идва в България в опит да вземе децата обратно в Норвегия, за да получи по-лека присъда. След отказ на Чавдар, тя започва тормоз над него, децата и близките му, разказва той.

Последва решение на Районен съд-Шумен, с което се налага ограничителна заповед за Моника, като мярка за закрила на Чавдар, децата и родителите му.

Чавдар завежда съдебен иск за промяна на родителските права. Подава сигнали до всички държавни институции, редица политици, както и до премиера Бойко Борисов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.