Решение за опасността от безводие в Североизтока, която представители на местната власт от региона виждат в довършването система „Дунав“ може да стане факт, след като министър председателят Бойко Борисов обеща финансиране за проекта.

Ние ще го правим. Малко са ни помогнали – с това, че са отчуждили трасето...това също е голяма помощ. Това е много добър проект, ще го финансираме, в момента го подготвят, защото той ще гарантира на този безводен Делиорман – до Шумен, Разград, Търговище, от Дунава вода, каза премиерът. 

За проекта знаем от около 2 месеца от екипа, разработвал проекта и ще бъде един от първите, да не казвам първия, които ще се реализира тази година – като процедура, на инженеринг, защото ще имаме допроектиране, защото имаме и техническо проектиране. След това строителство от новия холдинг, каза зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. 

Един подобен проект отнема около година-година и половина като реално строителство. Обозрим старт е 2021 година, допълни той. 

В рамките на месец март договорът за пречиствателната станция за чисти води и довеждащия водопровод трябва да бъде подписан, категоричен бе Илиян Илиев.

Ако няма жалби пречиствателната станция започва до три месеца, водопроводът тази година със сигурност ще започне, допълни Николай Нанков. 

Ще видим дали е допустимо да не правим един водопровод с диаметър Ф800, а два с Ф400, ясно ви е защо – аварира единия, не дай си Боже след 30-40 години, макар и на режим ще имаме алтернатива по другия, каза още той.

За проектите са осигурени 110 млн. лв. по Оперативната програма „Околна среда“.

Язовир Тича е намалил обема си с над два милиона и половина милиона кубика за месец, сочат данните на екоминистерството. Във водоема, който захранва Шумен, Търговище и Преслав има 125 550 млн. куб.м.

Има за една година и половина капацитет да захрани Търговище и Шумен. Водопроводът, които съществува – също сме го рехабилитирали, така че се надявам да няма сериозни аварии, каза управителят на ВиК-Шумен Илиян Илиев. 
 
Независимо от това, че ще бъде изграден довеждащия водопровод – при една каквато и да е авария или по-сушава година, ние трябва да имаме допълнително захранване на града с вода, категоричен бе кметът на Шумен Любомир Христов.

През следващата седмица кметът е поканен на среща в регионалното министерство във връзка с неговото искане заедно с кметовете на Търговище, Разград, Нови пазар, Попово и Лозница за доизграждане на проекта за водоснабдителна система „Дунав“.

Голяма част от трасето е отчуждено, когато проектът е започнат преди няколко десетилетия.