/ Dariknews.bg, архив
През тази година 50 деца с изявени таланти са получили общо 14 996 лева като стипендии от Община Търговище. Това сочи изнесения годишен отчет на Комисията към Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище.

30 ученици са получили финансов стимул в рамките на пролетната сесия на Комисията по стипендиите за 2017 г. Ивана Петрова – ученичка в спортното училище, получи стипендията „Търговищко дарование“, която е в размер на три минимални работни заплати. Ивана е спортист в клуба по вдигане на щанги и през тази година стана европейски шампион по време на състезанието в Прищина, Косово.

Две минимални заплати са получили трима ученици, изявили се в областите „Изкуство и култура“, „Спорт“ и „Образование, наука и техника“. 26 деца пък са получили 1/5 от минималната работна заплата за период от три месеца.
През есенната сесия на 20 ученици са присъдени стипендии за период от два месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата.

„Наредбата има за цел да подпомага деца с изявени таланти в сферата на образованието, изкуството и спорта. Право на финансово подпомагане имат деца и младежи с доказани изяви на местно, регионално, национално, европейско и/или световно ниво в областта, за която кандидатстват”, поясниха от общинската администрация в Търговище.