Близо 100 деца на година отпадат от училище в Търговищко
Близо 100 деца на година отпадат от училище в Търговищко / Борислав Курдов

Презентация относно броя на отпадналите ученици от училище представи днес Регионалният инспекторат по образование в Търговище. От нея бе видно, че през тази година учениците в Търговищка област са 12 224, което е с близо 400 по-малко от миналата. Общо за областта до края на първия срок през февруари, от училище са отпаднали 73 деца.
Според новоназначения началник на инспектората Дарина Димитрова основните причини за това децата да отпадат от училище са два - емиграцията на родителите им в чужбина и демографските процеси.
През последните години, тенденцията на броя на отпадналите ученици от училище се движи около 100 на година, конкретизира експертът в Инспектората Стефан Станчев. Той изнесе и данните, че най-много са отпадналите ученици в пети, девети и десети клас. „Отпадането на деца от училище в малките населени места трябва да се следи, защото може да доведе и до затваряне на училища", каза г-н Станчев.
Експертите от Инспектората посочиха по време на презентацията и взетите мерки за насърчаване посещаемостта на децата в училище. Работи се и по четири проекта, които се финансират с европейски средства.