Бивш фараон се размина само с глоба
Бивш фараон се размина само с глоба / netinfo
Скандалният бизнесмен Гриша Топалов бе осъден, от Шуменският окръжен съд, да заплати глоба от 900 лв. Съучастниците на Топалов, Димитър Маринов и Йоана Георгиева, също бяха осъдени на глоби от по 900 лв.. Тримата бяха признати за виновни в опит да пуснат в обръщение 40 броя фалшиви банкноти, с номинал от по 100 долара и една фалшива банкнота, от 1000 германски марки.

Престъплението е извършено в периода 29 ноември – 11 декември 2001 година. Парите са били поръчани от Маринов. Фалшивите банкноти са осигурени от Гриша Топалов с посредничеството на Йоана Георгиева. Тримата са заловени от спецполицаи в шуменско заведение, в момента на предаване на парите. Престъпната схема е била разкрита чрез подслушване на мобилните телефони на Гриша Топалов и Йоана Георгиева.

Преди година Гриша Топалов бе оправдан, по същото обвинение, от районния съд в Шумен. След това бившия районен прокурор Милен Вълчев протестира решението пред окръжния съд.

През 90-те години Гриша Топалов се прочу като най-големия кредитен милионер в Шумен. Чрез фирмата си "Шогун комерс" той е изтеглил кредити за над 100 000 000 стари лева от "Банка за земеделски кредит", "Първа частна банка", "Кристалбанк" и ТБ „Биохим“. Гриша Топалов бе и директор на скандалната "Кристалбанк", която фалира през 1995 г. Тя бе известна като една от банките на "Мултигруп".