Битът на старите българи оживя в Плиска
Битът на старите българи оживя в Плиска / netinfo

За втора поредна година в Националния историко-археологически резерват „Плиска" се проведоха „Дни на предците".

Близо 20 клуба за исторически възстановки и езда представиха различни периоди от средновековната ни история. Демонстрации на различни занаяти върнаха посетителите към традициите по нашите земи през различните периоди.

Битът на старите българи оживя в Плиска
netinfo

Гостите на историческия празник успяха да наблюдават как се прави средновековна медовина, как се леят свещи, обработване на кожи, работа в ковашка работилница, накити, оръжия и други.

Битът на старите българи оживя в Плиска
netinfo

Посетителите видяха откъси от българската история във възстановката „Създатели на българската държава".

Битът на старите българи оживя в Плиска
netinfo

Съборът „Дни на предците" се провежда под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова, която откри празника. „Днес е един наистина чудесен национален събор за миналото, за историята на нашия народ, затова, че тук по тези земи под копитата на конете с достолепти бойци, с песни и възгласи е била и ще бъде България", каза при откриването на събора Маргарита Попова. Тя добави, че това е едно добро начало на бъдеща традиция „да празнуваме празници от векове и за векове".

Битът на старите българи оживя в Плиска
netinfo

„Днес ще се върнем далече назад в историята за да се почувстваме горди и за да си кажем, че заедно можем, че знаем кое е национално ценното, че обичаме държавата си и че можем да дострояваме и надграждаме", допълни още вицепрезидентът.

Своеобразният форум на българщината има за цел да повиши познанията на българите за техните предци, да повдигне духа им на народ, извоювал велики победи, съграждал своята държавност и духовност и успял да съхрани идентичността си от прастари времена.