Билкозаготвителите представят отчетите си в РИОСВ
Билкозаготвителите представят отчетите си в РИОСВ / netinfo
До 31 януари билкозаготвителите са задължени да представят в РИОСВ- Шумен отчетите за дейността. Срокът е определен от Закона за лечебните растения. Експертите на РИОСВ изискват от собствениците на билкозаготвителни пунктове и складови бази данни за изкупените, реализираните и наличните количества билки през 2007 година, както и съответните позволителни за бране, които се издават от общинските администрации или лесничействата.

Предвидените санкции при неотчитане е до 1000 лвл за физическите и до 3000 лв. за юридическите. На територията на Шуменска и Търговикщка област през 2007 година дейност развиваха 154 пункта и складови бази за билки.

Представянето на справките започна още в края на миналата година година. Документация в РИОСВ са внесли собствениците на близо 40 пункта. През миналата година при проверки експертите на РИОСВ са установили са 49 нарушения на Закона за лечебните растения, за които са съставени актове. Други 15 акта са направени за бране на плод глог и шипка в незряло състояние, което е нарушение на чл.27 от Закона за лечебните растения.