/ iStock/Getty Images
Шумен ще е сред 14-те български града, в които ще се чете съвременна преводна европейска литература, след като Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" отново ще участва в международната инициатива "Нощ на литературата", съобщиха от културната институция в областния град.

Събитието ще се състои на 7 октомври, от 17:00 часа, в библиотеката, където ще бъдат представени текстове от съвременната литература на Австрия, Чехия, Дания, Ирландия, Северна Македония и Сърбия.

Шумен се включва в Световния ден на ходенето

Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" кани четящите хора на Шумен да се включат в инициативата не само като слушатели, но и като четци, включително с възможност да представят своите любими европейски автори, дори и те да не са сред подбраните по регламента на събитието.

По традиция организатори на "Нощ на литературата" в България, са посолствата и културните институти на европейските страни, подкрепящи инициативата, представителството на Европейската комисия в България и фондацията "Детски книги".

Организатори и координатори в градовете, включващи се в деветото издание на международната инициатива, са местните общини, в партньорство с библиотеки, читалища и други организации, с отношение към книгата, четенето и културата, допълват от Регионалната библиотека.