Безработицата в Шуменско през декември е 17,4%
Безработицата в Шуменско през декември е 17,4% / DarikNews.bg

Безработицата в област Шумен през декември е 17,4% е нарастнала. Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 13 276, с 706 повече (12 570 през ноември). На годишна база, спрямо декември 2010 г., броят на безработните е по-нисък с 498 (13774) Равнището на безработица в областта през декември е 17,4% при 16,5% за ноември.

В община Шумен регистрираните безработни през декември са 2854 при 2724 за предходния месец, което е със 130 повече. Равнището на безработица е 6,3%, с 0,3 пункта по-високо от предходния месец. През изминалата 2011 г. средногодишното равнище на безработица в областта е 17,2%;

  • средногодишният брой на безработните е 13 064 при 14 127 през 2010 г.;
  • в бюрата по труда от областта са обявени общо 6898 работни места, от които 3332 на първичния трудов пазар и 3566 по програми и насърчителни мерки за заетост;
  • на работа през годината са постъпили 6340 безработни лица, като 74% от тях са устроени със съдействие на бюрата по труда (4721);
  • на първичния пазар на труда са устроени 4058 безработни;
  • в програми и мерки за заетост са включени 2282 безработни лица.
  • в схемите по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" в обучение и заетост са включени 2589 лица.

До 24 февруари продължава набирането на кандидати  за работа в ресторанти в Германия по позицията „сътрудник в ресторант". Обявените работни места са 165 и са за ресторанти на компанията в Манхайм, Хайделберг, Щутгарт и Мюнхен.

Кандидатите трябва да са със средно образование  или по-високо. Професионалната квалификация и опита в сферата на гастрономията  е предимство, но не е задължително условие. Наличието на шофьорска  книжка също е предимство. Задължително изискване е много доброто владеене на немски език. За кандидатстване са необходими следните документи: Автобиография, мотивационно писмо, документи за професионална квалификация в сферата на гастрономията (преведени на немски език, на този етап без легализация) и копие от паспорт (не лична карта).

По тази оферта е предоставена възможност на ученици от езикови и професионални гимназии, навършили 18 години и студенти от ВУЗ, да се възползват от предложението. Те могат да работят два месеца през лятната ваканция - юли и август. Учениците и студентите трябва да представят автобиография на немски и кратко писмо с посочени месеци, в които могат да работят през ваканцията. За тях също е задължително условие много добре да владеят нески език.

Документите се изпращат по пощата, представят се лично  или се изпращат по електронна поща до Анелия Нинова - EURES съветник в Дирекция „Бюро по труда", гр. Варна, 9000, ул. „Шипка"  № 10, e-mail: а.ninova@az.government.bg

Кандидатите за работа в Германия ще се явят на интервю, което ще се води на немски език от представители  на работодателя. Във Варна интервюто ще проведе на 29 февруари.

Търсят се и строителни работници за работа в Израел за следните работни позиции - кофражисти (индустриален строителен кофраж, дървен кофраж), арматуристи, работици по керамични облицовки по подове и стени и за мазилки. Кандидатите трябва да са български граждани на възраст между 25 и 40 години; да не са работили в Израел и да нямат първа степен роднини, които да работят в Израел (с изключение на братя и сестри); да не са осъждани и да са медицински и физически подходящи за усилена работа в строителния сектор, при израелските климатични условия, включително и за работа на височини. Кандидатите трябва да отговарят на едно от следните алтернативни изисквания:

-да притежават диплома/удостоверение за завършено професионално

-образование/обучение и да имат най-малко 3 години доказан професионален опит, отразен в трудовата книжка;

ИЛИ

-да имат 5 години доказан трудов стаж по съответните специалности, който да бъде отразен в трудовата им книжка.

Документи се подават в дирекции „Бюро по труда" в срок до 20 февруари.