БЧК съветва как да се предпазим в студеното време
БЧК съветва как да се предпазим в студеното време / Дарик-Шумен

Заради ниските температури в Шумен, младите доброволци на Българския Червен кръст подкрепиха гражданите с чаша горещ чай, съобщиха за Дарик от БЧК-Шумен.

Ето и някои от мерките, които трябва да предприемете в студеното време, според червенокръстците: Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата са окажат затворени поради навявания. Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, вериги, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.

Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите  до болнично заведение.

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.

В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби. Следете по радиото указанията на Гражданска защита.