Барс АД ще поддържа пътната мрежа в община Шумен през зимата
Барс АД ще поддържа пътната мрежа в община Шумен през зимата / netinfo

Фирма „Барс” АД е спечелила конкурса за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в община Шумен през зимата. Това съобщи днес заместник - кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков по време на среща, на която присъстваха представители на фирмите „Барс” и „Титан-БКС”. Инж. Йонков каза, че общата стойност на договора е 108 хиляди лева, като 30% от парите ще бъдат изплатени авансово. Срокът е от 19 ноември до 30 март. В договора е предвидено „Барс” да поддържа 143 км. общинска пътна мрежа.

Представителят на „Барс”, който присъства на срещата, бе Богдан Генов. Той уточни, че зимно почистване на пътищата означава снегът да бъде добре утъпкан от машините и завоите, както и по-опасните места да бъдат опесъчени. Той каза, че при проблеми с преминаването по пътищата процедурата е кметовете на населени места да сигнализират в „Барс” и от там да чистят непроходимите участъци. Това трябва да се случи до 30-40 минути след подаване на сигнала, каза Богдан Генов. Фирмата разполага с 19 машини, които ще почистват 16 пътни отсечки от 4-класната мрежа в общината, уточни той.

На срещата стана ясно още, че до края на седмицата ще стартира обществено поръчка за избор на фирма, която да извършва снегопочистване на 140 улици в град Шумен. Това са допълнителни улици, които не са били включени в договора с „Титан БКС”, уточни Иван Йонков. Тази обществена поръчка ще бъде на стойност 36 хил. лв.

По повод сключения с „БКС” договор за зимна поддръжка, представителят на фирмата, Георги Иларионов уточни, че ангажимента на „Титан-БКС” е да почиства, до 6 часа след снеговалежа, улиците до специализираните заведения, като болници, пожарна, пощи и др. До 8 часа трябва да бъдат почистени всички улици с основни автобусни маршрути, а до 12 часа всички останали улици, уточни Георги Иларионов.