/ dariknews.bg
Астроном сменя картите на вселената със велосипеди, защото усеща, че призванието му е да твори. Освен законите на физиката, майсторът знае и какво още е нужно, за да се превърне металът в нещо живо.

Докато за някои велосипедите са за деца или са просто приятен начин да изкараш няколко часа, за Станимир те са нещо повече. Той е майстор на велосипеди, но в същото време любител колоездач и реставратор .

Стъмбата, както е познат на всички в Шумен, обяснява, че велосипедите са негово хоби от детството.  Започнал да стяга БМХ-кса си заедно със своя дядо, а после прехвърлил уменията си и върху съседските велосипеди.

Духът на колелото е важен за Станимир Стоянов - Стъмбата
dariknews.bg

Другото му хоби го отвежда в специалността астрономия, която завършва, след това продължава и с медицинска физика. Велосипедите обаче го призовават и той отваря собствен сервиз за ремонт и реставрация. 

Да създам нещо с ръцете си ми доставя удоволствие, обяснява той и не съжалява за избора си. Старите хора казват, че човек, който изкарва прехраната си с ръцете си, няма да остане гладен. И аз съм на този същия принцип. Занаята си е занаят, отсича Стъмбата.

Неговата страст са шосейни велосипеди на няколко десетилетия. Сред тях са звездата на ГДР "Диамант" и италианският специалитет "Фаусто Копи".

Велосипедите са страст
dariknews.bg

При старите колела има дух, които те носят от миналото. Марката, всъщност това е името на майстора, който е чертал с молива върху милиметровата хартия чертежи, проба-грешка. Той е влагал много мисъл и труд в дадената рамка и накрая излиза произведение на изкуството, обяснява Станимир.

А специалното му отношение към колелета води при него много нови приятели. Започва се с ремонт, а след това започват да идват за разговор или за групово каране.

Духът на колелото е важен за Станимир Стоянов - Стъмбата
dariknews.bg

Философската нагласа на Станимир има и друга проява - неговият черен колан по айкидо и успява да съчетае източното изкуство, велосипедизма и приятелите - досущ като Ин и Ян.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.