АС не е гледал жалбата на Сотир Сотиров. Николов отговори със становище
АС не е гледал жалбата на Сотир Сотиров. Николов отговори със становище / netinfo

Шуменският административен съд не е разгледал жалбата срещу заповедта на временно изпълняващия длъжността областен управител Николай Николов, с която за временно изпълняващ длъжността кмет e определен Йовчо Николов, научи Дарик. Подател на жалбата бе инж. Сотир Сотиров. Жалбата не е разгледана, защото, според съда, тя е просрочена. Решението подлежи на обжалване, уточниха от АС.

Относно жалбата на Сотиров временно изпълняващия длъжността областен управител Николай Николов излезе със становище, в което е записано: "Жалбата, по която е образувано административно дело № 366 по описа на Административен съд – Шумен за 2007г., е недопустима, тъй като е подадена от лице, което не попада в кръга на правните субекти, имащи право да оспорват, издадената заповед.

Заповеди издадени на основание чл. 42, ал. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация могат да бъдат оспорвани от Заметник-кметовете, които могат да бъдат избирани за временно изпълняващ длъжността кмет на община.

Видно от Решение №1056/18.09.2007г. на Общински съвет – Шумен е, че инж. Сотир Сотиров не е избран за временно изпълняващ длъжността кмет на община. Следователно същия не притежава качеството да е потенциален кандидат за временно изпълняващ длъжността кмет на община Шумен и не попада в кръга на субектите, имащи право да обжалват заповедта ми. В този смисъл е и определение №9314/08.10.2007г. на ВАС.

Освен гореизложеното, направеното искане от заместник-кмета инж. Сотир Сотиров за отмяна на допуснатото предварителното изпълнение в моята заповед с № РД-15-147/28.09.2007 г. е и просрочено. Съгласно чл. 60, ал. 4 от АПК: искане за отмяна на допуснато предварително изпълнение се прави в тридневен срок от съобщаването му. Заповедта ми е постъпила в деловодството на Община Шумен на 28.09.2007г. и срокът за оспорването й е изтекъл на 1.10.2007г., а жалбата на заместник-кмета инж. Сотиров е от дата 9.10.2007 г."