Арсмузика представя оперетата „Кармозинела”
Арсмузика представя оперетата „Кармозинела” / снимка: Арсмузика

Oт 19.00 часа тази вечер в Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен колегиумът за камерна музика „АРСМУЗИКА ШУМЕН” ще представи оперетата „Кармозинела” от Виктор Холандер. Постановката се посвещава на 95 години от първото представление на тази оперетата в Шумен, състояло се на 10 май 1914 година, под диригентството на бележития шуменски музикант и педагог Велико Дюкмеджиев.

Диригентката Юлияна Панова е подготовила премиерата като реплика на първото представление, ползвайки записки на Велико Дюкмеджиев, открити в обработвания от нея архив на доайена на оперетното дело в България. В духа на първата постановка, когато главните роли са изпълнени от възпитаници на Шуменското държавно педагогическо училище и граждани, Юлияна Панова е поверила главните роли на възпитаници на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Ролята на циганката Кармозинела ще се изпълни от сопраното Пролет Пенчева, която вече се реализира професионално на сцената на Старозагорската опера, сопраното Весела Цанкова ще изпълни ролята на девойката Виолета, тенорът Димитър Димитров ще се превъплъти в ролята на младия благородник Антонио, а баритонът Борислав Донев ще влезе в ролята на Пиетро - комбинативния спътник на Кармозинела. На баритона е поверена главната мъжка роля на разбойника Петручио. В премиерата участват хористи от камерния хор на колегиума за камерна музика „АРСМУЗИКА ШУМЕН” и Разградския симфоничен оркестър.

Подготовката и реализацията на представлението е с подкрепата на Община Шумен, Драматичен и куклен театър „Васил Друмев” – Шумен и др.