Археолози откриха уникален бронзов светилник в Ковачевско кале до Попово
Археолози откриха уникален бронзов светилник в Ковачевско кале до Попово / Пресцентър Община Попово
Археолози откриха уникален бронзов светилник в "Ковачевско кале" до Попово
64488
Археолози откриха уникален бронзов светилник в "Ковачевско кале" до Попово
  • Археолози откриха уникален бронзов светилник в "Ковачевско кале" до Попово

Дванайсетсантиметрова изящна бронзова лампа-кандило откриха археолози при извършване на изкопни работи, подсигуряващи консервационно-реставрационните дейности на късноримската крепост "Ковачевско кале" до град Попово. Лампата е намерена в археологически пласт от 4-ти век след Христа на няколко метра източно от Кула 11, която на свой ред е била една от кулите отбранявали Западната порта на града.

Изключително реалистично изображение на малка хищна рибка е пресъздадено и отлято вероятно в някой от големите източни бронзолеарни центрове на Късната римска империя по времето на императорите от т. нар. Константинова династия.

Самият светилник не е бил поставен на поставка на земята или на мебилировката, а е висял от тавана на помещението, което е осветявал, на разклоняваща се четворна бронзова верижка с кукички, захванати за тялото на лампата-риба.

Наличието на такава скъпоструваща и рядка бронзова лампа, показва високия стандарт и немалките финансови възможности на нейния притежател, живял преди около 1600 години в този укрепен късноримски градски център, разположен днес на 7 км западно от Попово до шосето за град Бяла.

Редовните археологически проучвания на този обхващащ малко над 40 дка площ археологически обект започват през далечната 1990 г. по договор между ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и Община Попово и продължават с различна интензивност и прекъсвания и до днес.

Според досегашните изследвания на археолозите, крепостта е построена между 308 и 324 г. след Христа при съвместното управление на императорите Лициний I и Константин I Велики.