Апелативен район-Варна първи с електронен портал
Апелативен район-Варна първи с електронен портал / netinfo

Първият електронен портал на апелативен район у нас ще бъде факт съвсем скоро. Това съобщи на отчетна пресконференция днес председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян.

Той ще обхване целия Апелативен район-Варна до средата на месец юни. Подобен портал функционира от години между районните съдилища на Варна, Девня, Провадия, Окръжен съд-Варна, Административен съд-Варна и Апелативен съд.

„Това е доказало по един безапелационен начин колко полезен и ефективен е той. Електронният портал дава възможност на всички адвокати, страни и юристи при оторизиран режим във всеки един момент да проверяват какво се случва с делото, към което имат отношение. Разширяването ще се осъществи в рамките на целия апелативен район", обясни Ванухи Аракелян. Идеята е да функционират в един общ уебпортал, който по думите й ще гарантира почтено и прозрачно правосъдие.

Част от инициативите, които също са в ход, е възстановяването на зоналните съвещания, както и провеждането на анкети във връзка с конкретните нужди във всички съдилища, включително сред магистрати и служители.

Според резултатите от годишния отчет на съдилищата от Шуменски съдебен район през 2013 година в Окръжен съд-Шумен са постъпили 489 наказателни дела, което е с близо 100 по-малко от предходната година. При гражданските дела се наблюдава леко увеличение - те са 502, а търговските са 245. Фирмените дела бележат устойчивост последните години.

„Свършените в 3-месечен срок дела са 85%", заяви председателят на Окръжния съд в Шумен Нели Батанова., а зам.-председателят на Варненския апелативен съд Мара Христова допълни, че това е един изключително висок процент. „За мен 85% е един много добър показател", заяви тя.