Актуаризираха Бюджет 2013, увеличиха го с 2,5 млн. лв.
Актуаризираха Бюджет 2013, увеличиха го с 2,5 млн. лв. / netinfo

Общинският съвет в Шумен прие актуализацията на общинския бюджет.С малко над 2,5 млн. лв. е увеличението на общата рамка на Бюджет 2013 и от 52 535 773 лв. тя става 54 716 235 лв. „Приходната част се повишава само с постъпили средства в бюджета от концесионни договори в Индустриалния парк и от наем на павилионите на 12 спирки в града, които са наети от „Булгартабак", обясни зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев.

Със сумата община Шумен има намерение да дофинансира делегирани държавни дейности, да обезпечи неотложни разходи на структури, капиталови разходи за финансиране на обекти и др.Актуализацията беше гласувана единодушно, като всички 38 съветници в залата бяха „за".

Най-разгорещени спорове предизвика сумата от 170 хил. лв., която кметството бе предвидила за плащане за асфалтирането на ул. „Илчо Войвода” в кв. „Дивдядово”. Това е станало през 2011 г., фирмата която е асфалтирала е „Пътища” АД.

От ГЕРБ обясниха, че ремонтът е бил възложен на фирмата-изпълнител, без за това да има решение на местния парламент, което е нарушение. От администрацията пък заявиха, че ремонтът е бил направен в полза на хората от квартала, които са изразили силното си недоволство от състоянието на въпросната улица.

По думите на зам.-кметът Александър Генчев община Шумен никога в последните години не е стояла толкова добре финансово. Той добави, че към момента има преизпълнение на някои от данъчните приходи. Като пример за това Генчев посочи приходите от данък превозни средства, чието преизпълнение е със 100 000 лв., както и тези от продажба на общинско имущество, които до момента са с 500 000 лв. повече от планираните.

По време на дебатите в сесийна зала икономистът от ГЕРБ Христо Дечев критикува администрацията за „постното съдържание на всички анализи и прогнози, които се предлагат". По думите му, картината с Бюджет 2013 не е толкова розова, колкото се изкарва.

Той добави, че в момента бюджета и общинските структури оцеляват финансово благодарение на продажбите на общинско имущество. „Този бюджет не води към срив, но ресурса, с който разполагаме сега няма да го имаме през следващата година”, заяви Дечев.