8 деца са били изведени от дома си заради тормоз
8 деца са били изведени от дома си заради тормоз / netinfo

8 деца от Шуменско са били изведени от семействата си от началото на годината до момента, тъй като са били малтретирани, съобщи в интервю за Дарик директорът на Общинска дирекция “Социално подпомагане”-Шумен Симона Паносян. При два от случаите върху децата е бил оказван психически тормоз.

Г-жа Паносян припомни, че според Закона за закрила на детето всеки, на когото е известно, че дадено дете се нуждае от закрила, незабавно трябва да сигнализира в Дирекция “Социално подпомагане”, Агенция ”Закрила на детето” или МВР.

Всички, които имат съмнения, че определено дете е жертва на домашно насилие, могат да подадат сигнал в социалната дирекция в Шумен на тел: 801 253.

По думите на Симона Паносян, до момента няма случаи, в които роднини, близки или съседи са потърсили социални служители, дори да им е известно, че деца са малтретирани или имат нужда от закрила. "Не приемаме анонимни сигнали, освен в случаите на насилие или по преценка на директора" - допълни г-жа Паносян. Данните и информацията, които гражданите предоставят, не се съобщават на лица, които не са ангажирани с проверката по случая.

В момента в Общинска дирекция “Социално подпомагане” работят общо 10 души.

Подробности чуйте от интервюто в прикачения файл.