656 декларации подадени в НАП-Шумен до 11 февруари
656 декларации подадени в НАП-Шумен до 11 февруари / netinfo

656 декларации за облагане на доходите на физически лица са подадени до 11 февруари - последният ден, в който физическите лица можеха да платят дължимия данък за довнасяне по годишната си декларация за облагане на доходите с отстъпка от 5%. 9% от всички приети декларации са подадени чрез интернет, подписани с електронен подпис.За същия период на 2012г. процентът на подадените чрез интернет декларации е 6%, съобщават от службата.


Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април 2013г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите. Физическите лица, които подадат декларациите си по електронен път и заплатят данъка в този срок ползват 5% отстъпка. За улеснение на клиентите на НАП в офис Шумен са разкрити банкови гишета, които обслужват гражданите и фирмите. За плащане на данък върху доходите на физическо лице при превод от банково гише в офиса на НАП не се събират такси.


385 декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени от юридически лица в шуменския офис на НАП до 11 февруари, съобщават още от ведомството. Фирмите следва да декларират печалбите си за 2012г. до 1 април /включително/, тъй като 31 март е неработен ден, а дължимия данък трябва да бъде платен в същия срок, напомнят от данъчното.