60 000 000 евро ще струва реализацията на Етап 2 по ИСПА
60 000 000 евро ще струва реализацията на Етап 2 по ИСПА / netinfo

Около 60 000 000 евро ще струва осъществяването на Етап 2, като окончателен проект, от реализацията на проекта по програма ИСПА за подобряването на водния цикъл на Шумен, съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. „Няма ограничение в размера на средствата, за които ще кандидатстваме, като окончателен проект”, заяви още инж. Йонков. Дейностите по този Етап 2 включват добавянето на 17 нови колектора, които ще събират отпадните води. Те ще обхванат всички райони на Шумен и са в съответствие с новия устройствен план на града, а също и с капацитета на пречиствателната станция за отпадни води. Новите каналните колектори ще бъдат с дължина около 20 километра, обясни още зам.-кметът.

 

Първата копка за стартирането на втория етап ще се състои на 24 април в кв. Тракия”, стана ясно още днес. На нея има вероятност да присъства и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.

 

Иван Йонков съобщи още, че по време на визитата си в Шумен зам.-министър председателят Меглена Плугчиева е поела ангажимент, в разговори с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, да съдейства на община Шумен, за осигуряването на средства за проучване и проектиране на пътната отсечка до кв. „Дивдядово”.

 

Доизграждането на депото за битови отпадъци е друг сериозен проблем пред общината, каза още г-н Йонков. По думите му, депото може да функционира в сегашния си вид още десетина месеца.

 

Община Шумен е изявила желание заседанието на Комитета за наблюдение по

Оперативна програма „Околна среда” да се проведе в Шумен, а не във Варна. На това заседание ще присъства и представител на Европейската комисия. „Поради тази причина целта ни е да презентираме и защитим проектите си по ОП „Околна среда”, допълни инж. Йонков.