51% от Белодробния диспансер в Шумен ще са държавни
51% от Белодробния диспансер в Шумен ще са държавни / netinfo
Държавата да стане мажоритерен собственик на Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания в Шумен, това решиха общинските съветници на сесия днес. Държавата ще притежава 51% от диспансера, след като Министерството на здравеопазването отпусне 5 000 000 лв. за функционирането му. По време на дебатите председателят на общинския съвет Даниела Русева съобщи, че предстои приватизация на диспансерите в страната и, ако държавата продаде дела си на частна фирма, може да се окаже така, че общината да бъде сериозно ощетена. В същото време обаче стана ясно, че 5-те милиона лева, които министерството ще изплати са много важни за дейността на диспансера, поради което докладната записка бе подкрепена от съветниците.

По време на заседанието бе приета и докладна записка за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Шумен. Измененията са свързани с увеличаване на цената за депониране на отпадъци в строителното сметище в Шумен. Тя бе повишена от 3 на 6 лева за кубичен метър.

Местните парламентаристи одобриха и отпускането на 5 000 лв. за нуждите на Общинската епизоотична комисия до края на 2008 година.

Бе прието и предложението за побратимяване между община Шумен и белгийския град Турне.

Общинските съветници гласуваха почетни граждани на Шумен да станат Александър Узунов и Лиляна Тонева, а Цветана Стоянова да получи почетното звание „Носител на златна значка на Шумен”.