4-ма бездомни от област Шумен, включени в регистър
4-ма бездомни от област Шумен, включени в регистър / Дарик-Шумен

Само 4-ма бездомни в област Шумен до момента са включени в регистър за бездомните лица, съобщи по-рано днес Галина Дончева - директор на Дирекция "Социално подпомагане"-Шумен. По думите й, Министерството на труда и социалната политика формира политика по социално включване на бездомните лица. Целта е да им се окаже ефективна подкрепа и да бъдат включени в подходящите социални услуги в общността.

 „Във всяка една дирекция от ноември се създаде този регистър. В него се вписват данни от кого е подаден сигнала, къде е намерено бездомното лице и лични данни", обясни Дончева. Трима от регистрираните са от община Венец, а един от Шумен, стана още днес. Социалните работници по места работят съвместно с кметствата и общините.

Приключил е приема на молби по Програмата за енергийно подпомагане на хора с ниски доходи в област Шумен, допълни Дончева. 11 330 са одобрените за помощ молби, от които 1 163 са за получаване на твърдо гориво, а останалите за паричната му равностойност. Дончева припомни, че през този сезон парите ще се изплатят на два пъти.