367 нарушения са констатирали от Инспекцията по труда за месец
367 нарушения са констатирали от Инспекцията по труда за месец / netinfo
367 нарушения са констатирали трудовите инспектори при извършени през месец октомври общо 83 проверки. Това съобщават от Инспекцията по труда в Шумен. Най - много са констатираните нарушения по безопасни условия на труд – 184, следвани от нарушения по трудовите правоотношения – 98. През месец октомври са били съставени 21 акта за установяване на административни нарушения, а влезлите в сила наказателни постановления са 15, на обща стойност 16 700 лв.

През първите десет месеца на тази година са били извършени общо 907 проверки, съставени са 287 акта за установяване на административни нарушения, а издадените kаказателни постановления са на стойност 164 940 лв.

Във връзка с реализиране на планираната Областна програма “Спазване на трудовото законодателство при полагане на труд от жени и лица с намалена работоспособност в предприятията от отрасъл „Производство на хляб, хлебни изделия и други хранителни продукти” през месец септември са извършени 29 проверки в предприятия от отрасъла, осъществяващи дейността си на територията на област Шумен.

През нощта са били проверени 22 фирми. Установени са общо 181 нарушения на трудовото законодателство, от които 80 – по организацията на дейността по осигуряване на безопасни условия на труд и 76 нарушения на трудово-правните отношения.

По време на проверките е установена работа на 10 души без да са подписали трудов договор или преди да са получили копие от уведомлението за сключен трудов договор, заверено от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите. На 13 от проверените фирми са били връчени 17 акта за установяване на административни нарушения. В голям брой фирми е констатирано, че положеният нощен труд не се изплаща със завишение.

През периода 2006 – 2008 година в проверените предприятия не са регистрирани производствени аварии и няма регистрирани трудови злополуки.