33 сигнала за корупция в Шуменско от началото на годината
33 сигнала за корупция в Шуменско от началото на годината / netinfo

Областната дирекция на МВР-Шумен е работила по общо 33 сигнала за корупция от началото на годината. Това съобщи директорът Ялчън Расим по време на заседание на Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията, в което участваха държавните институции на територията на област Шумен, МВР, ДАНС и общините.

По думите му 22 от сигналите са срещу кметове и кметски наместници за издаване на удостоверения за наследници с невярно съдържание. 6 от тях пък са за длъжностни присвоявания.

Той коментира още, че проблемът с регистрационните табели в КАТ не е само в Шумен, а в цялата страна. „Беше обявена обществена поръчка, има избрана фирма, просто се нуждаем от технологично време, за да функционираме нормално", обясни Ялчън Расим.

33 сигнала за корупция в Шуменско от началото на годината
netinfo

По време на заседанието присъстващите бяха запознати с обобщена информация за резултатите от попълнените анкетни карти, относно удовлетвореността на гражданите и бизнеса от качеството на административното обслужване и измерване на риска от корупционни действия в администрацията. Анкетното проучване се проведе в периода юни-октомври тази година, като бяха получени 468 карти от 12 териториални служби на изпълнителната власт и общински администрации. Според резултатите 413 от анкетираните лица (89%) са ползвали услугите на администрацията повече от веднъж. 98 % от тях поставят отлична или добра оценка на качеството на обслужването. 192 души, или 57 %, смятат, че достъпът до информация се нуждае от подобрение, а 58 % от тях посочват необходимост от повишаване качеството на обслужване.

В анкетите са предложени и конкретни мерки за подобряване работата на администрацията, в това число на ОД на МВР-Шумен, НОИ-Шумен и дирекция „Инспекция по труда"-Шумен. По-голямата част от анкетираните лица са в активна възраст - от 30 до 65 години, с висше образование.

33 сигнала за корупция в Шуменско от началото на годината
netinfo

По време на заседанието омбудсманът на Шумен Иван Капралов също коментира проблема с липсата на регистрационни табели в КАТ-Шумен и постави този с дефицита на дърва за огрев, както и удвояването на цената им.

По повод на предстоящия Международен ден за борба с корупцията - 9 декември, от ОД на МВР-Шумен обещаха да поместят на сайта си телефони за корупционни сигнали. От всички държавни институции се съгласиха на този ден да отворят вратите си граждани.